Hoog water

Hoge vecht.jpgzondag 10 december 2023 13:13

Al twee avonden boog het Algemeen Bestuur zich over het HoogWaterBeschermingsProgramma (HWBP). Centraal staat de vraag: hoe houden we het droog in de toekomst? Het klimaat verandert snel en dat vraagt van ons dat we mee veranderen. We hebben als waterschap heel veel knappe koppen in dienst die kunnen meten en rekenen aan hogere dijken, bredere dijken, sterkere dijken en zelfs het verantwoord water parkeren binnen de dijken. Wettelijk is vastgelegd dat alle dijken voor 2050 klaar moeten zijn.

Saai? Kijk eens op de projectwebsite https://veiligevecht.wdodelta.nl. Daar leest u hoe het waterschap in samenspraak met bewoners en bedrijven een voorkeursalternatief uitwerkt voor de Vechtdijken tussen Zwolle en Dalfsen. Als je huis of bedrijf vlak bij de dijk staat kan dat behoorlijk impact hebben. Onder het tabblad “Over het project” vindt u inspirerende en spannende denkrichtingen om in vrijwel het hele waterschapsgebied het watersysteem ingrijpend aan te passen. Want met dijkverbeteringen alleen gaan we het niet redden. Daar is de tijd nú nog niet rijp voor. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Hier krijgen we in de nabije toekomst allemaal mee te maken.

Met al dat technisch vernuft, veiligheidsnormen, astronomische bedragen en keiharde deadlines zou je bijna vergeten dat onze dijken vaak onderdeel zijn van prachtige rivierlandschappen en waardevolle natuurgebieden. Dijken zijn een thuis voor veel wilde planten en insecten. Op hen hebben de projecten ook impact. Daar willen we de komende tijd extra aandacht voor vragen.

Jos Schouten, Algemeen bestuurslid ChristenUnie

« Terug